Selvästi paras säilöntälaatu
Avatun paalin kyljestä paljastuu raikkaantuoksuinen ja siisti säilörehu. Kyllä, SILA-BAC on toiminut hyvin tänäkin kesänä Lukkaristen Riikolan tilalla Kontiolahdessa.
teksti ja kuvat Leena Pakarinen
Suvi ja Heikki Lukkarinen rakensivat viljatilalleen 60 lehmän ja noin 30 pään nuorkarjan pihaton vuonna 2016. Tilan koko pinta-ala vuokrapeltoineen ja sopimusaloineen on 287 hehtaaria. Säilörehua kerätään 40–45 hehtaarilta. Muulla alalla on muun muassa viljaa ja rypsiä sekä uutena kasvina kuminaa.
Valtaosa rehustaan Riikolan väki tekee noukinvaunulla ja hapolla 1,2 miljoonaa rehukiloa vetäviin säilöihin. Ruokintasiirtymiin ja hiehoille pyöritellään vuosittain 200–300 paalia rehua ja kuivaheinää.
– Paaleissa olemme kokeilleet melkein kaikkia markkinoilla olevia biologisia säilöntäaineita. Cortevan aineet ovat olleet käytössä nyt kahtena kesänä ja todennäköisesti ensi vuonnakin, kertoo Heikki Lukkarinen.
Päätöksessä painaa eniten säilönnän luotettavuus. Karjalla on erillisruokinta ja säilörehut jaetaan pienkuormaimella. Paalit eivät saa horjuttaa siilorehun laadukasta ruokintapohjaa.
– SILA-BAC:illa tehtyjen paalien säilyvyys on ollut yksiselitteisesti paras. Paalin voi huoletta heittää ruokintaan milloin vaan, Heikki sanoo.
Paalirehu maistuu lehmille
Lukkaristen hyvät säilöntäkokemukset ovat SILA-BAC Kombi Rapid React 11G22:lla tehdystä rehusta. Kombissa on sekä homo- että heterofermentatiivisia bakteerikantoja. Toiset laskevat pH:n nopeasti, toiset estävät jälkilämpenemistä. Yhdistelmätuote stabiloi rehun niin tehokkaasti, että tarvittaessa säilön voi avata ruokintaan jo kaksi viikkoa rehunteosta, kun normaalisti siihen suositellaan vähintään kuutta viikkoa.
Riikolan kesän 2019 paalit avattiin joulukuussa.
– Lehmät söivät niitä ihan hulluina, ihan kuin tuoretta heinää, Suvi nauraa.
Sekä 2019 että 2020 vuosien paalirehuissa sokerit säilyivät hyvin. Syönti-indeksit olivat 107 ja 105.
Tänä kesänä Suvi ja Heikki varasivat myös homofermentatiivista SILA-BAC 1188:a kolmossadolle. Sen bakteerit pudottavat pH:n nopeasti, mikä sopii alhaisemman kuiva-aineen nurmelle ja kosteisiin korjuuoloihin.
Kolmossato jäi kuitenkin peltoon valkoposkihanhien takia ja SILA-BAC:it varaston hyllylle. Jo keväällä hanhet söivät säilörehu- ja muita nurmia kaikkiaan 93 hehtaarilta ja syksyllä 60 hehtaaria, josta noin puolet oli keväällä perustettuja nurmia.
Heikki Lukkarinen arvostaa SILA-BAC:in käytettävyyttä. Avaamaton purkki säilyy normaalilämmössä ja sekoittaminen on helppoa.
– Ei tarvitse vispilää eikä pohjalle jää sakkaa.
Hän ei aio hankkia pienannostelijaa, vaan käyttää ainetta normaalihapottimella neljä litraa rehutonnille. Sama pumppuhapotin toimii noukinvaunussa ja paalaimessa.
Stabilizer kuivalle rehulle
Kälviäläinen Maitokivelä kokeili tänä vuonna tutun maatalousmyyjän vinkistä Stabilizer 11A44:ää nuorkarjan ja umpilehmien rehuun. Maitokivelässä on 110 lypsylehmää ja 70 päätä nuorta karjaa.
Heinäkuun puolivälissä tehtävästä nuorisorehusta tulee Markus Kivelän mukaan yleensä liiankin kuivaa. Korkean kuiva-aineprosentin rehujen erikoistuote Stabilizer on puhtaasti heterofermentatiivinen, joten se estää hiivojen ja homeiden kasvua sekä jälkilämpenemistä. Stabilizer ei laske rehun pH:ta.
Betonilaatalle säilön seinää vasten tehty auma avattiin marraskuussa. Kuiva-ainetta siinä oli 48,2 prosenttia.
– Kun nyt vähän aikaa on syötetty sitä, hyvältä vaikuttaa. Rehunäytteestäkin näkyy, että se on säilynyt hyvin. Todennäköisesti jatkamme tällä, sanoo Kivelä, joka myös pitää SILA-BAC:in helppokäyttöisyydestä.
Säilönnällinen laatu hiehopaalit
2020 Riikola
pH 3,69
Ammoniakkityppi 34 g/kg N
Maito- ja muurahaishappo 40 g/kg ka
Haihtuvat rasvahapot 12 g/ka
Sokeri 83 g/kg ka
Säilönnällinen laatu hiehorehu
2020 Maitokivelä
pH 4,52
Ammoniakkityppi 35 g/kg N
Maito- ja muurahaishappo 10 g/kg ka
Haihtuvat rasvahapot 11 g/kg ka
Sokeri 92 g/kg ka
Säilönnällinen laatu hiehopaalit
2020 Riikola
pH 3,69
Ammoniakkityppi 34 g/kg N
Maito- ja muurahaishappo 40 g/kg ka
Haihtuvat rasvahapot 12 g/ka
Sokeri 83 g/kg ka
Säilönnällinen laatu hiehorehu
2020 Maitokivelä
pH 4,52
Ammoniakkityppi 35 g/kg N
Maito- ja muurahaishappo 10 g/kg ka
Haihtuvat rasvahapot 11 g/kg ka
Sokeri 92 g/kg ka