Pääkirjoitus

UUSI MONIKANAVAINEN

FARMIT MAATALOUS-

UUTISET

Farmitin MaatalousUutiset-liitelehti koostaa vuodenvaihteen ajankohtaiset teemat ja luo katsauksen tulevan viljelykauden uutuuksiin. Liite täydentää farmit.net-sivuston uutisvirtaa ja se on syntynyt vastauksena asiakasyritystemme toiveeseen saada lisää näkyvyyspintaa myös printtimuotoisessa julkaisussa. Lehden jutut sekä mahdolliset lisämateriaalit ja videot julkaisemme myös farmit.net-sivustolla.

Koronaviruspandemian vuoksi lähes kaikki alamme tapahtumat peruuntuivat kuluneen vuoden ajalta aivan alkuvuotta lukuun ottamatta. Yritysten kohtaamiset asiakkaittensa kanssa ovat jääneet esimerkiksi syksyn ennakkomyyntikautta ajatellen vähäisiksi ja tämänkin vuoksi monikanavainen näkyminen on nostanut merkitystään pandemian jyllätessä. Tätä kirjoittaessa koronatilanne Suomessa on jälleen vaikeutumassa ja joulua odotellaan erilaisten kokoontumisrajoitusten ja hygieniaohjeiden tulvassa. Joulun lahjatoiveena monilla lienee virukseen kattavasti tehoavan rokotteen markkinoille saaminen, jotta päästään yhteiskunnassa pikaisesti normaalitilanteeseen. Toivottavasti näemme tämän käänteen jo ensi kevään aikana.

Yhdysvalloissa käytiin presidentinvaalit, joiden uutisointi on liimannut ihmiset viime viikkoina tiedotusvälineiden ääreen. Vaaleissa täysin kahtiajakautunut suurvalta valtakoneistoineen ei välttämättä luo maailmantalouteen kaivattua selkeyttä. EU:n tulee olla tarkkana, nopea ja aktiivinen suhteiden nopeassa luomisessa Yhdysvaltain uuden hallinnon kanssa. Sillä on iso merkitys Suomenkin vientiponnisteluja ajatellen. Varsinkin, kun samaan aikaan joudumme painimaan sekä Brexitin, että EU:n tulevien vuosien rahoituskehyksen sekä koronan aiheuttamien lisäbudjettien kanssa. Tässä väännössä mukana ovat myös seuraavan CAP-kauden rahat ja niiden ohjautuminen.

Vuosi 2020 on siis kirjoitettu historiaan jo tähän mennessä monin eri kääntein ja tapahtumin. Monelle meistä tämä vuosi on ollut toisaalta iloista uuden oppimisen aikaa; Teams-, Skype-, Hangouts-, Zoom- ym. etäkokous­sovellukset ovat tulleet tutuiksi. Toivon kuitenkin, että pikapuoliin pääsemme kokoustamaan välillä perinteisestikin – ihan kasvotusten samassa tilassa. Ja tapaamaan toisiamme myös messuilla ja näyttelyissä.

Toivotan kaikille lukijoille rauhallista joulun aikaa sekä menestystä vuodelle 2021!

Mikko Mielikäinen

toimitusjohtaja

Farmit Website Oy