Ideaalia puintiin

Massey Ferguson -mallistoon esiteltiin vuosi sitten Agritechnicassa uusi puimurimallisto MF Ideal. Nimi on kuvaava, kun puimuri on suunniteltu kaikille markkinoille ilman räätälöintejä.

teksti Seppo Pentti kuva Agco

MF Ideal 7 -mallissa sylintereitä on yksi ja isommissa MF Ideal 8- ja MF Ideal 9 -malleissa kaksi sylinteriä. Kuvassa MF Ideal 9. Sylintereiden rummussa ei ole mitään peltejä eli ongelmia ei siirretä eteenpäin. Tällä sylinteripuimurilla puidaan aina täysillä ja käsiteltävä massa jaetaan tasan seulastopinnalle 15 prosentin kallistukseen saakka. Varstasillat ovat vaihdettavissa varttitunnissa.
MF Ideal 7 -mallissa sylintereitä on yksi ja isommissa MF Ideal 8- ja MF Ideal 9 -malleissa kaksi sylinteriä. Kuvassa MF Ideal 9. Sylintereiden rummussa ei ole mitään peltejä eli ongelmia ei siirretä eteenpäin. Tällä sylinteripuimurilla puidaan aina täysillä ja käsiteltävä massa jaetaan tasan seulastopinnalle 15 prosentin kallistukseen saakka. Varstasillat ovat vaihdettavissa varttitunnissa.

Suomeen tuodun MF Idealin kanssa järjestettiin maakuntaesittely, mikä onnistui yli odotusten, kertoo Tuomas Kajantola Turun Konekeskukselta. Ulkotapahtumat samalla työtä tehden ovat tehokkaita tapoja esitellä koneen ominaisuuksia ja tehoa.

MF Ideal on uusi konsepti AGCOn mallistossa. Suunnittelu on aloitettu puhtaalta pöydältä. Puimurissa on kolme päällekkäistä kerrosta; runko ja voimansiirto alhaalla, puintikoneisto keskellä. Ylimmässä kerroksessa on ohjaamo, viljasäiliö ja moottori apulaitteineen. MF Idealit rakennetaan uudella tuotantolinjalla Laverdan tehtaalla, Italiassa. Kyseessä on ensimmäinen täysi sarjatuotantovuosi. Huoltohenkilöstö on myös jo koulutettu huoltamaan MF Idealia.

Tehtaan puolesta ei poikkeuksellisesti ollut käyttökoulutuksia, joten uuden puimurin käyttö opeteltiin itse. Ensimmäisellä kerralla, kun puimuri saatiin pellolle, puintitappiot oli saatu vähennettyä jo 0,5–0,8 prosenttiin. Ränsistynyt ohra saatiin puitua, vaikka korsi muhjuuntui. Ideal on sylinteripuimuri, jonka sylinteri on markkinoiden pisin, 4,8 metriä, jolloin kasvuston käsittelyyn on aikaa. Automatiikka pudotti sylinterin kierroksia 30 prosenttia ja samalla hidastettiin ajonopeutta.

– Puimurin kattava anturointi antaa automatiikalle riittävästi tietoa, jotta säädöt onnistuvat haastavissakin olosuhteissa. Kolakuljettimen liikuttama satomassa on tärkein tieto, jolla ohjataan ajonopeutta ja koneistoa. Tasaisessa, pystyssä kasvustossa 16–20 prosentin kosteudessa puimurin säätöjen optimointi onkin helpompaa, Tuomas kertoo.

– Olin positiivisesti yllättynyt, kun monenlaisissa kasvustoissa päästiin puintitehoon 55 tonnia tunnissa. Teoreettinen maksimi on noin 80 tonnia ja Suomessa kasvustossa on yleensä runsaasti kosteaa olkea siemenmäärään verrattuna.

Puimuri on olosuhdekone ja omalla tekemisellä on suuri merkitys. MF Ideal -sylinteripuimurissa puintia tehdään isolla pinta-alalla ja sato saadaan talteen herkemmin.

Käytössä ollut 10,7-metrinen pöytä toimi hyvin. Jopa läpikasvaneessa lakokasvustossa puimuri osoitti toimivansa hyvin. Mattopöytä syöttää tavaraa kolakuljettimelle tasaisesti. Jos ongelmia tulee, kolakuljettimella voidaan peruuttaa. Kolakuljetin saadaan pyörimään puolinopeutta, vaikka puintikoneisto toimii täysillä. Tällöin saadaan isompikin kasa syötettyä kitaan rauhallisesti.

AGCOn patentti, Idealbalance on jakojärjestelmä, jossa seuloille valutetaan massa tasaisesti, vaikka kone olisi 15 prosenttia kallellaan. Satomassa jaetaan kahdelle kaarevalle viettopinnalle siten, että etupään eli puintiosan massa ohjataan keskelle ja erotteluosan massa seulaston reunoille, mutta kuitenkin tasaisesti koko leveydelle. Sylintereissä on AGCOn patentoimat erottelukäpälät, joilla puidaan köyttämättä kosteaa olkea.

Viljasäiliön pohjakairat ovat yksinkertaiset. Pohjakairan päällä olevat pellit nousevat ja niillä säädetään syöttömäärää. Ennen kairan pysäytystä luukut suljetaan, jolloin kaira ei jää täyteen. Tyhjennysnopeus on 210 litraa sekunnissa tai 140 litraa sekunnissa.