CONVISO® SMART -ainutlaatuinen menetelmä

Sokerijuurikkaan viljelyyn on kehitetty ainutlaatuinen menetelmä -CONVISO® SMART. CONVISO® SMART -menetelmä sisältää CONVISO® ONE -rikkakasvien torjunta-aineen ja SMART-siemenet. KWS on tarjonnut viljelijöille ­CONVISO® SMART -hankinnan yhteydessä lisäksi tilakäyntejä ja neuvontaa kasvukaudella.

teksti ja kuvat Seppo Pentti

Kesän aikana KWS:n Annariina Kokko ja Sanni Yli-Puntari tekivät kahden kesätyöntekijän kanssa yli 700 tilakäyntiä.
Kesän aikana KWS:n Annariina Kokko ja Sanni Yli-Puntari tekivät kahden kesätyöntekijän kanssa yli 700 tilakäyntiä.

CONVISO® SMART on menetelmä, jossa viljelijä hankkii pakettina perinteisin menetelmin jalostetut SMART -siemenet ja laajatehoisen Bayerin CONVISO® ONE -torjunta-aineen samalla kerralla. SMART-siemenillä on kestävyys Bayerin rikkakasvien torjunta-ainetta vastaan, jonka etuus korostuu etenkin haastavissa olosuhteissa perinteiseen menetelmään verrattuna. Parempaan satoon ja taloudelliseen tulokseen päästään kahdella tapaa. SMART-juurikkaan kasvu ja kehitys eivät heikenny CONVISO® ONE-rikkakasviruiskutuksesta haastavissakaan olosuhteissa. Lisäksi näissä olosuhteissa rikka-aineella saadaan parempi teho rikkakasveihin kuin perinteisillä aineilla.

– CONVISO® SMART on menetelmä, josta viljelijät ovat innostuneet, toteaa Annariina Kokko, siemenjalostaja KWS:n edustaja. Tarjolla ovat tähän mennessä olleet lajikkeet SMART RENJA KWS ja SMART JOHANNA KWS.

Pidempi tehoaika

– CONVISO® SMART perustuu siihen, että torjunta-aineella rikkakasvipaine saadaan pidettyä aisoissa heti alusta alkaen ja rikkakasvien torjuntakertoja on vain kaksi, KWS:n edustaja Sanni Yli-Puntari esittelee.

Merkittävän eron perinteiseen viljelymenetelmään tuo torjunta-aineen tehoaineet, jotka vaikuttavat lehtien ja maan kautta. Rikkatorjunta suoritetaan jaettuna käsittelynä, jolloin torjunta-ainetta käytetään puoli litraa hehtaarille kumpanakin käsittelykertana. Lehtivaikutus jo taimettuneisiin rikkakasveihin on hidas, mutta aine on tehokas. Maavaikutus kestää 10–20 päivää ja sen tehoa parantaa kosteus. Vaikutusaika on riippuvainen maan kosteudesta, lämpötilasta ja maan orgaanisen aineksen pitoisuudesta.

Ruiskutus pitäisi tehdä, kun indikaattorikasvissa, jauhosavikassa on sirkkalehdet ja kaksi kasvulehteä. Toisen kerran rikkaruiskutukset tehdään, kun uudet jauhosavikat ovat samalla kasvuasteella.

Viljelijän kannattaa jättää jokaiselle lohkolle käsittelemätön ruiskutusikkuna, josta voi seurata torjunta-aineen vaikutusta.

Koulutusta ja neuvontaa

Tänä vuonna yleisiä koulutuksia ei ole voitu järjestää, mutta koulutusvideot ovat netissä.

– Kasvukauden aikana tehtiin yli 700 tilakäyntiä. Meidän vierailuiden tarkoitus on auttaa asiakkaitamme, jotta he menestyvät uuden CONVISO® SMART-menetelmän viljelyssä, Sanni korostaa.

– Kun viljelysopimus sokerijuurikkaasta tehdään, valinta perinteisen ja CONVISO® SMART:n välillä voidaan tehdä kasvulohkoittain. CONVISO® SMART-menetelmällä voidaan saada parempi sato perinteiseen menetelmään verrattuna, jos lohkolla on villijuurikasta tai jos kasvukausi on rikkatorjunnan puolesta ollut haastava eikä rikkakasveja olla saatu hallintaan. CONVISO® SMART -menetelmällä on monia muitakin etuja perinteiseen viljelymenetelmään verrattuna, Annariina tiivistää.