Aumalle on sopiva, viettävä paikka. Tälle kaudelle on urakoitsijalla käytössä uusi Ropan puhdistuskuormain. Keli on suosinut lastauksia, kun pelto on kuivaa ja tiet eivät ole kurassa. Viljelijä Heikki Virtanen vasemmalla ja Sakari Malmilehto Sucrokselta ovat tyytyväisiä satokauteen.
Aumalle on sopiva, viettävä paikka. Tälle kaudelle on urakoitsijalla käytössä uusi Ropan puhdistuskuormain. Keli on suosinut lastauksia, kun pelto on kuivaa ja tiet eivät ole kurassa. Viljelijä Heikki Virtanen vasemmalla ja Sakari Malmilehto Sucrokselta ovat tyytyväisiä satokauteen.

Ammattitaito palkitsee sokeri- juurikkaan viljelyssä

Sokerijuurikas on ollut nyt Heikki Virtasen omistamalla tilalla viljelyssä jo isoisän aikana. Heikki on aloittanut viljelyn 2013 ja siitä juurikkaan viljely on jatkunut. Koko ajan opitaan myös uutta juurikkaan viljelystä.

teksti ja kuvat Seppo Pentti

Juurikkaan viljelyssä huolellisuus palkitaan. Peltojen kasvukunto on oltava kunnossa, jotta juurikas kannattaa taloudellisesti. Etenkin on pidettävä huolta vesitaloudesta ja ravinteista, jotta juurikas ei kärsi puutoksista.

– Juurikas on kierrossa taloudellisesti hyvä kasvi, kun panostukset ovat paikallaan ja sadot kasvussa, Heikki Virtanen aloittaa.

– Tänä nostokautena saappaat olivat kaksi kertaa mukana ohjaamossa, mutta niitä ei tarvittu kertaakaan, Heikki nauraa.

Edellisinä vuosina saappaat olivat jalassa säännöllisesti, kun korjuukautena satoi. Tämä satokausi oli kokonaisuutena hyvä, Heikki muistelee.

Sokerijuurikkaan viljely ja etenkin nosto oli aikoinaan paljon työtä vaativaa. Ensin nostettiin yksirivisellä nostokoneella, sitten kaksirivisellä. Nyt käytössä on kolmerivinen Edenhallin hinattava nostokone. Sillä ja avauksia avustavalla yksirivisellä nostetaan juurikkaat noin 100 hehtaarilta vuosittain. Vaikkei ajonopeus ole juurikaan muuttunut, nostotyö nopeutuu huomattavasti, kun sadon saa purkaa riviltä perävaunuun, Heikki kertoo.

– Juurikas- ja viljakalusto on yhteistä setäni kanssa. Työt hoidetaan yhteisellä kalustolla ja niillä myös urakoidaan. Setä käy urakoimassa juurikkaan kylvöä ja minä kasvinsuojelua yhteensä noin 700 hehtaarilla. Juurikkaan nostoa urakoidaan noin 20 kilometrin säteellä. Sillä tavalla saadaan kalustolle käyttöä ja töitä kasvukaudeksi, Heikki jatkaa.

Kalustoa on kohennettu vähitellen ja täksi vuodeksi uusittiin rengastusta. Sillä on valtava merkitys etenkin märkänä vuonna.

Kemiössä juurikkaan viljelyä suosii maalaji ja pitkä kasvukausi. Kesäsateet saaressa ovat toki harvassa. Toisaalta juurikkaalla on jo viljelykulttuuria ja tulevaisuus näyttää hyvältä. Tänä vuonna nosto alkoi 24.9. ja loppui 20.10. Multaa juurikkaassa voidaan yleensä vähentää, kun aloitetaan nosto hieman etukäteen.

Pitkäjänteistä TYÖTÄ

Kun Sucros on panostanut neuvontaan ja viestintään, ehtii reagoida kasvukauden yllätyksiin. Tuholaisvaroituksia esimerkiksi toimitetaan kännykkään sovelluksella.

– Samasta sovelluksesta näkyy myös tehtaalle vastaanotetun sadon analyysitulokset yleensä viimeistään seuraavana päivänä, Heikki kehuu.

– Viljelijäpuolelta pyyntönä on ollut pitkäjänteisyys ja nyt tarjotaan pidempiä kuin vuoden sopimuksia, mikä on signaali jatkuvuudesta, viljelykonsulentti Sakari Malmilehto Sucrokselta toteaa.

– Sokerijuurikaalla multa on ongelma. Puhtaasta juurikkaasta maksetaan enemmän, Sakari jatkaa.

Sopimusalaa Sucros uskoo saavansa lisää. Sopimusviljelyn lisääntymiseen vaikuttaa myös konekannan kohentuminen.

– Viljelystä tulee houkuttelevampaa, kun urakoitsijoita on käytettävissä. Kiinnostusta sopimuksiin lisää viljelijöiden keskenään jakama tieto etenkin tällaisen hyvän vuoden jälkeen, Sakari tiivistää.

Kun nostosta on jo viikko aikaa, tuulessa kuivahtaneesta juurikkaasta irtoaa mukavasti maata.
Kun nostosta on jo viikko aikaa, tuulessa kuivahtaneesta juurikkaasta irtoaa mukavasti maata.