Tervetuloa
Uusi avaus konenäyttelykartalla
Nyt ensimmäistä kertaa järjestettävät MaatalousKonemessut on tervetullut uusi avaus suomalaisella konenäyttelykartalla. Sijaintinsa puolesta tapahtuma laskee osallistumiskynnystä myös kansainvälisille vieraille. Jo totutuilla näyttelyillä on oma paikkansa yrittäjien kalentereissa.
Ilmastonmuutos käännettävä maatalouden eduksi
Viime aikoina tiedostusvälineissä on käyty aktiivista keskustelua ilmastonmuutoksen ympärillä. Kesän poikkeuksellinen kuivuus nosti kotimaisen maatalouden tilanteen kaikkien suomalaisten huulille. Me viljelijät olemme joutuneet kokemaan kovia säävaihteluita. Syksyllä julkaistu IPCC:n ilmastoraportti esitti, että hiilidioksidipäästöjen osalta nollapäästöihin tulisi päästä vuoteen 2050 mennessä.
Esitettyihin tuloksiin pääseminen vaatii maailmalta yksituumaisuutta ja jämeriä toimia. Suomalaisten on tehtävä oma osuutensa, mutta niin on tapahduttava myös muualla maailmassa. Esimerkiksi kivihiilen polttamista, lentoliikennettä ja rahtilaivojen päästöjä voidaan rajoittaa vain kansainvälisellä yhteistyöllä. Sipilän hallitus on näyttänyt maailmalle esimerkkiä päättämällä kieltää kivihiilen käytön vuonna 2029. Helsingin on jo aika siirtyä kotimaisiin polttoaineisiin.
Suomalaiset viljelijät ovat ilmastonmuutoksen torjunnan eturivissä. Kyse on myös palaamisesta perusasioiden ääreen: pellon hyvä vesitalous, viljelykierto, oikeat maan- muokkauskeinot sekä runsaan sadon tuottaminen ovat ilmastotyötä parhaimmillaan. 90 prosenttia meistä on mukana ympäristökorvausohjelmassa, tekemässä ylimääräistä yli perusvaatimusten.
Kuten kaikilla muillakin yhteiskunnan osa- alueilla, on myös maataloudessa pystyttävä vähentämään päästöjä entisestään tulevina vuosina. Tämä on haastavaa vaikeassa kannattavuustilanteessa, mutta maatalousalan on käännettävä kasvava ilmastokeskustelu uusiksi liiketoimintamahdollisuuksiksi sekä edunvalvonnan tukipilariksi. Tukipolitiikassa ilmastotoimet on suunnattava siten, että ne tukevat samalla aktiivista ruuan tuottamista.
Konenäyttelyt ovat uuden tekniikan näyttämöitä meille viljelijöille. Uusi teknologia tulee tarjoamaan paljon mahdollisuuksia siihen, miten osuutemme ilmastotalkoista hoidetaan.
MaatalousKonenäyttely Helsingissä – otetaanko kuluttajat samalla haltuun?
Vierailin Pariisin SIAL-näyttelyssä helmikuussa 2018. Silmiinpistävin havaintoni oli, että siellä myös paikalliset kuluttajat osallistuivat tapahtumaan innokkaasti.
Kuluttajien kutsumista mukaan seuraaviin kahden vuoden kuluttua järjestettäviin Maa- talousKonemessuihin voisi vakavasti harkita. Tilamäärän vähentyessä tiedottamisen lisääntyminen korostuu entisestään. Perinteisesti on ajateltu, että näyttelyn on valittava panostaako se enemmän ammattilaisiin vai kuluttajiin. Minusta viljelijän pitäminen keskiössä on mahdollista siten, että pääkaupunkiseudun kuluttajatkin pääsevät siihen osalliseksi.
Jari Leppä
Maa- ja metsätalousministeri
Suomalainen viljelijä ansaitsee tämän kaiken
Minulla on ollut unelma jo yli 20 vuoden ajan. Unelma isosta sisätiloissa järjestettävästä maatalousalan tapahtumasta, jossa näkee kerralla laajan konetarjonnan ja johon kaikki yritykset mahtuvat mukaan. Nyt unelman voi todeta jo toteutuneen näytteilleasettajakattauksen puolesta.
Helsingin MaatalousKonemessuilla on esillä historian laajin tarjonta viljelijän tarvitsemia koneita, palveluita ja alan tuotantopanoksia. Messuille osallistuu yli 250 yritystä ja edustettuna on yli 90 prosenttia konekaupan volyymista. Nyt yhdellä messukäynnillä pääsee tutustumaan ennätyslaajaan tarjontaan ja kohtaamaan tuttuja.
Näyttelyn sijaintipaikkana Helsinki tuntui alkuun syrjäiseltä, mutta kun kävimme läpi auto-, juna-, bussi- ja lentoyhteydet eri puolilta Suomea, vakuutuimme myös messujen saavutettavuudesta koko valtakunnan osalta. Pohjoisesta Helsinkiin pääsee muutamassa tunnissa ja kaikki junat pysähtyvät Pasilan asemalla, josta on vain muutama sata metriä Messukeskukseen. Helsinki on myös paikkana houkutteleva, sillä messuvierailuun voi liittää paljon erilaisia kulttuuririentoja, shoppailua ja viihdettä.
Messuille odotetaan kävijöitä myös Suomen ulkopuolelta, erityisesti Baltiasta, Ruotsista ja Venäjältä. Uskomme, että suomalaisten konevalmistajien tuotteet ja palvelut herättävät kiinnostusta ja Helsinkiin on helppo tulla myös naapurimaista.
Huikea ohjelma!
Messujen käytössä on kaksi Messukeskuksen suurinta hallia, ulkonäyttelyalue, koeajoalueita sekä kokoustiloja. MaatalousKonemessut on näyttelyneliöiltään Messukeskuksen suurin tänä vuonna järjestettävä tapahtuma. Nähtävää ja koettavaa on tarjolla jopa Messukeskuksen mittakaavassa ennätysmäärä.
Messutapahtumaan kuuluu oleellisesti laadukas ohjelma, jonka on koonnut ProAgria Etelä-Suomi. Päivittäin nostetaan esille kaksi isoa teemaa. Torstain teemana on Suomen viljelymarkkinat ja avajaisissa maatalouden tulevaisuus. Perjantaina on Maamiehen tietolaari, jossa voi kysyä juridisia asioita, ja keskustelu maatalouden näkymistä Itämeren altaalla. Lauantaina mietitään, miten saadaan lisää viljelyvarmuutta säiden ääri-ilmiöissä ja miten paikkatietoa kerätään ja hyödynnetään viljelyssä.
Saat messuilta aivan varmasti paljon tietoa, taitoa ja uusia ajatuksia. Löydät uusia tuotteita ja palveluita, jotka ovat avuksi työssäsi. Kohtaat myös mukavia ihmisiä ja koet elämyksiä. Toivon, että uskosi maaseudun tulevaisuuteen vahvistuu. Tervetuloa messutapahtumaan, jonka suomalainen viljelijä ansaitsee!
Leo Potkonen
konseptikehittäjä