KoneAgriassa on paljon uutta
KoneAgria-näyttely on tuttu maatalouskoneiden ja -laitteiden erikoisnäyttely maatalouden ammattilaisille. Tänä vuonna Jyväskylässä järjestettävä näyttely painottuu vahvasti karjatalouteen. Uutta on se, että tekniikan ohella KoneAgriassa on mittava maitorotuisten lehmien näyttely.
Näytteilleasettajat ovat ottaneet vahvan ja selkeän karjateeman hyvin vastaan. Karjatalouteen liittyvät toimijat ovat kattavasti mukana. Olemme saaneet myös useita uusia näytteilleasettajia, mikä monipuolistaa tarjontaa entisestään”, sanoo näyttelypäällikkö Marko Toivakka.
Kolmen lypsyrodun yhteensä noin sadan eläimen näyttely tuo kokonaan uuden elementin KoneAgria-näyttelyyn. Maito ja liha ovat vahvasti esillä, sillä karjanäyttelyn lisäksi karjataloutta käsitellään eri näkökulmista seminaareissa, tietoiskuissa ja tapaamisissa. ”KoneAgria onkin hyvä paikka järjestää kokous tai muu tapaaminen”, Toivakka sanoo.
Karjatalouden lisäksi maatalousrakentaminen ja bioenergia ovat vahvasti näyttelyssä mukana. ”Maatalousrakentamiseen liittyvät näytteilleasettajat löytyvät helposti, sillä ne on sijoitettu keskitetysti. Bioenergia näkyy seminaareissa ja puun käsittely muun muassa lämmöntuotannon ratkaisuissa”, Toivakka vinkkaa.
Näyttelypäällikkö Marko Toivakka toivottaa näyttelyvieraat tervetulleeksi Jyväskylään KoneAgriaan.
Koneita joka lähtöön
KoneAgria-näyttelyn rungon muodostavat koneita, laitteita, muita tuotantopanoksia sekä palveluja tuottavat näytteilleasettajat. Koneita ja laitteita on niin pelto- ja metsätöihin kuin tuotantorakennuksiinkin.
Näyttely on aina järjestetty suomalaisen viljelijän etu ensisijalla. Kotimaiset valmistajat esiintyvät rinta rinnan maahantuojien kanssa. ”Näyttelyt ovat tarjonneet yrityksille tasapuoliset osallistumismahdollisuudet, mikä on pitänyt viljelijää hyödyttävän kilpailun virkeänä”, näyttelypäällikkö Marko Toivakka sanoo.
KoneAgriassa on kaikkea, mitä tuottaja tarvitsee. Uusin tekniikka ja automatisaatio on näkyvillä tuotantoketjun eri vaiheissa viljakuivauksesta lypsyyn. KoneAgriaan onkin tulossa muun muassa kolme lypsyrobottia.
Kotimaisen konevalmistajan päänäyttely
1990-luvun lopulla rantasalmelainen PEL-Tuote esitteli KoneAgriassa lähinnä kivenkeräyskoneita. Yritysostojen kautta valikoimaan ovat tulleet lietevaunut, kylvö- ja muokkauskoneet.
Vaikka PEL-Tuote on kasvanut paikallisesta konevalmistajasta myös vientiä harjoittavaksi yritykseksi, on kotimaan näyttely yritykselle tärkeä. ”KoneAgria on meille päänäyttely. Olemme yleensä lanseeranneet tuotteemme ensin KoneAgriassa ja sitten vasta kansainvälisissä näyttelyissä”, kertoo PEL-Tuotteen toimitusjohtaja Mikko Lappalainen.
PEL-Tuotteen kotimaan myynti tehdään suoramyyntinä Lapin aluetta lukuun ottamatta. ”Keskellä karja-Suomea pidettävässä näyttelyssä tapaamme hyvin tuotteidemme loppukäyttäjiä”, Lappalainen sanoo.
Karjatalousalueen keskellä
Ab Tomas Kjellman on suomalainen perheyritys Pohjanmaalta Ytteressestä, joka maahantuo maatalouskoneita ja varaosia erityisesti karjatilojen tarpeisiin. KoneAgriaan on tulossa muun muassa kurottimia ja koneita seosrehuruokintaan.
Yrityksen toimitusjohtaja Tomas Kjellman pitää KoneAgrian keskeistä sijaintia yhtenä syynä olla vuodesta toiseen KoneAgriassa. Asiakkaiden on helppo tulla Jyväskylään, kun näyttelyssä voi käydä tarvittaessa päiväseltään.
Johtamisoppia Yhdysvalloista
Maitoyrittäjät ry:n seminaarin pääesiintyjänä on yhdysvaltalainen johtamiskonsultti Lindell Whitelock. Hänen johdollaan maitoyrittäjät pohtivat, millä korvata maidon hinnan putoamista ja mitä vielä voisi tehdä tuotoksen lisäämiseksi tai kulujen vähentämiseksi.
”Lindell Whitelockin mukaan tärkein prosessi lypsykarjatilalla on karjan uudistamisprosessi aivan poikimisesta ja vasikan hoidosta lähtien”, kertoo Maitoyrittäjien toiminnanjohtaja Henna Mero.
”Whitelock on työskennellyt pitkään ihmisten johtamisen parissa, mutta tuntee myös eläinaineksen ja jalostuksen.”
Esimerkkinä Whitelockin johtamisoppien tuloksista Mero mainitsee erään suuren yhdysvaltalaisen maitotilan, missä vasikkakuolleisuus on saatu laskettua pysyvästi alle yhden prosentin.
Omissa puheenvuoroissaan eläinlääkäri Iiris Kaimio ja maitoyrittäjä Janne Kokkonen arvioivat, kuinka Whitelockin oppeja voisi soveltaa suomalaistiloilla.
Lindell Whitelock esittelee toimintamalleja, joista on ollut hyötyä yhdysvaltalaistiloilla.
Finn Dairy Expo esittelee lypsyrotujen parhaimmiston
”Finn Dairy Expo KoneAgriassa on vuosikausiin ensimmäinen näyttely, missä lypsyrodut esiintyvät sisätiloissa. Tavoitteena on esitellä eläimet kavnsainväliseen tapaan – niin, että esittelystä saadaan kiinnostava myös yleisölle”, kertoo Mirja Koljonen, yksi karjanäyttelyn järjestäjistä. Ulkomaiset tuomarit arvostelevat näyttelyyn tuodut eläimet.
Eläinaineksen merkitys on nykyaikaisella maitotilalla suuri. ”Tuotosta kuvaavien lukujen lisäksi on seurattava eläinten toimivuutta, hyvää rakennetta ja kestävyyttä sekä luonnetta”, Koljonen kertoo.
Taitojaan pääsevät näyttämään myös karjan hoitajat. Lauantaina ovat vuorossa Showmanship Open ja Showmanship Junior. Näissä kisoissa katsotaan, kenellä on paras karjankäsittelytaito, kenellä yhteistyö esiteltävän eläimen kanssa onnistuu parhaiten.
Finn Dairy Expon tarjoavat
Tilakäyntikohde Petäjävedellä
Lampolan kompostointijärjestelmällä lannasta energiaa talteen
Tule tutustumaan Pasrea-kompostointijärjestelmään Piesalan tilalle KoneAgrian näyttelypäivinä eli 11.–13.10.2018.
Sovi vierailuaikasi ennakkoon puhelimitse:
Eemeli Piesala, p. 040 70 393 01 / Pasrea Oy, Piesalan tila.
Pasrea-kompostointijärjestelmä on rakennettu lampolan lattiarakenteeksi. Se mahdollistaa tuotanto- ja talousrakennuksien kompostilämmityksen, ammoniakin keräämisen ja käytön typpilannoitteena sekä kuivikepohjalannan logistiikan paranemisen. Järjestelmä on ensimmäinen ja valmistunut 2018. Vastaava järjestelmä soveltuu kuivikepohjalantaa käyttäville tiloille.