Teräskaarihalliin luomukanala

Kaistin tilalla Huittisissa puhaltavat uudet tuulet. Syksyn aikana Sari ja Vesa Harjunmaan tilan pihapiiriin on kohonnut 6 000-paikkainen luomukanala. Uutta kanalaa on suunniteltu ennakkoluulottomasti ja rakennuksessa on otettu käyttöön erilaisia teknisiä ratkaisuja. Suomessa ei ole aiemmin kasvatettu luomukanoja teräskaarihallissa.

Kaistin tilalla tehtiin päätös luomutuottajiksi siirtymisestä vuonna 2015. Nyt tilalla on menossa siirtymävaiheen toinen vuosi ja ensi vuoden satoa olisi jo mahdollisuus markkinoida luomuviljana. Isäntäpari on ollut useammassa sikalahankkeessa mukana kotitilansa hoitamisen ohella, mutta nyt yhtiösikaloista on luovuttu.

”Kotona pyörii edelleen 800 lihasian sikala ainakin niin kauan kuin siirtymävaiheen ensimmäisen vuoden viljaa riittää”, Vesa Harjunmaa toteaa.

Uuteen kanalaan tulee kahden kanalaosaston lisäksi katettu ulkotarha ”winter garden” eli talviulkoilutila sekä munahuone, tekniset tilat, lähettämö ja toimisto. Kesäaikaan kanoilla on käytössään reilun kahden hehtaarin laidun.

Suunnittelussa näkyy oma kädenjälki

Kun Kaistin tilalla tehtiin päätös luomutuotantoon siirtymisestä, oli samalla selvää, että tilalla jatketaan myös kotieläintuotantoa luomuna. ”Oli osittain sattumaakin, että päädyttiin juuri kananmunantuotantoon”, Harjunmaa pohtii.

Tilalla oli reilu 20 vuoden tauko kanojen pidossa, sillä Kaistin tilalla oli 2 000 munijaa vielä 90-luvun alussa Vesa Harjunmaan vanhemmilla.

Harjunmaat aloittivat kanalan suunnittelun vuoden 2016 syksyllä ja nyt rakennetussa 1 000-neliöisessä kanalassa näkyykin vahvasti oma kädenjälki. Itsekantavan teräskaarihallin toimitti auralainen Kaarirakenne Oy. Rakennuspiirustukset piirsi puhtaaksi Kaarirakennus Oy:n pääsuunnittelija Mauri Heinonen.

”Teimme suunnitteluvaiheessa Kaarirakennus Oy:n kanssa tiivistä yhteistyötä ja mietimme yhdessä, miten kanalan rakenteelliset yksityiskohdat toteutetaan”, Harjunmaa kertoo.

”Tämä on maailman ensimmäinen tällä mallilla toteutettu luomukanala.”

Kanalan yksityiskohtien toimivuutta ei vielä osaa arvioida, mutta tässä vaiheessa Harjunmaa on tyytyväinen rakennukseen.

”Tästä tuli sellainen kuin suunnittelimmekin. Seuraaviin tällä mallilla tehtäviin kanaloihin tehdään varmaan jo muutoksia, mutta nyt olemme tyytyväisiä.”

Rakennusvaihe alkoi anturoiden valulla 7. päivä elokuuta. Maanrakennustyöt tehtiin itse jo aiemmin kesällä. Kokoamisvaiheessa työmaalla oli kolmen hengen rakennusporukka. Hallin rakentaminen alkaen anturavaluista aina valmiiseen kanalaan kesti noin kolme kuukautta.

Lue koko juttu KM:stä.

Teksti ja kuva: Anne Nieminen