KM listaa uudet lajikkeet

Ensimmäiset alhaisen haitta-ainepitoisuuden härkäpapulajikkeet pääsivät lajikelistalle, mutta siementä on saatavilla aikaisintaan 2021 kylvöille. KM kertoo tapahtumat virallisella lajikelistalla ja antaa parhaat tärpit uuden lajikkeen valintaan.

Viime vuosi oli lajikerintamalla mielenkiintoisin miesmuistiin.

KWS ilmoitti aloittaneensa kevätvehnän jalostuksen Suomessa ja esitteli Inkoossa koeruutujaan. Suomeen saatiin myös aivan uusi kotimainen kasvinjalostaja, kun Plantanova laajensi monitahoisiin ohriin jalostamalla ne itse.

Sekä aikaiset kevätvehnät että monitahoiset ohrat ovat suomalaisen viljelijän näkökulmasta tärkeimpiä, koska niitä jalostaa niin harva kasvinjalostaja.

Nyt molempiin saatiin uutta vipinää. Se näkyikin välittömästi ryntäyksenä lajikelistalle.

Kilpailun lisääntymisessä on hyviä ja huonoja puolia. Uusia lajikkeita tulvii turhankin nopeaan tahtiin, mutta toisaalta suomalaiset viljelijät pääsevät hyödyntämään lajikekärkeä.

Kauralajikkeissa kilpailu kiihtyi jo muutama vuosi aiemmin elintarvikekäytön kasvun myötä. Plantanova alkoi tuoda Euroopasta suurijyväisiä myllykauralajikkeita ja myös Borealin kauraohjelmasta alkoi tulla ulos suurijyväisempää tavaraa. Samalla Hankkija ja SG Nieminen aloittivat myllylajikkeiden tuonnin.

Hankkija on painanut kaasua Nordic Seedin ketjulajikkeiden kanssa. Danish Agro -ryhmässä hyödynnetään koko ketjusta saatava synergia. Nordic Seed testaa lajikkeita samaan aikaan Baltian maissa ja Pohjoismaissa, jolloin lajikkeesta saadaan kattava kokonaiskuva. Nordic Seediltä on tulossa myös monitahoisia ohria lähitulevaisuudessa.

Myös Lantmännen Agro saa nauttia oman tallin jalostajasta, sillä Lantmännen omistaa SW Seedin, jonka lajikkeita K-maatalous edusti jo valmiiksi. Lantmännen Agro jatkaa myös Graminorin lajikkeiden kanssa.

Tilasiemen sen sijaan on kasvattanut markkinaosuuttaan erittäin onnistuneilla lajikelöydöillä ja hyvillä yhteistyökumppaneilla.

Mallasohrapuolella Tilasiemenen edustama ja myymä RGT Planet räjäytti pankin, ja Planet hyppäsi listakärkeen myös Suomessa. Se oli viime vuonna viljellyin mallaslajike ja kuudenneksi viljellyin ohralajike.

On selvää, että se nousee tänä vuonna kolmen kärkeen. Ainakin siitä tulee valtalajike Etelä-Suomeen. Pohjanmaalla monitahoiset säilynevät johdossa.

Siemenkaupan perusteella vaikuttaa siltä, että monitahoinen Brage säilyttää johtoasemansa Suomen viljellyimpänä ohrana.

Lue koko juttu KM:stä.

Teksti ja kuva: Annaleena Ylhäinen